9 Mayıs 2011 Pazartesi

Nöbetçi Robot Asker göreve hazır

Yüksel Savunma Sistemleri A.Ş. tarafından üretilen Nöbetçi Robot Asker savunma sanayi fuarında görücüye çıktı. Silahın genel özellikleri şöyle:


ROBOT ASKER ''NÖBETÇİ''NİN ÖZELLİKLERİ
Robot asker ''NÖBETÇİ''nin özellikleri şöyle sıralanıyor: ''Bir adet 7.62 mm PKMS makineli tüfek ile bir adet 7,62 mm AK-47 piyade tüfeği aynı anda monte edilebilen, kendi etrafında 350 derece dönebilen, termal kamera ve gündüz kamerası ile gözetleme yapabilen, hedefin mesafesini tespit eden, komutları ve verileri kablolu veya kablosuz (opsiyonel) olarak birbirine ileten gözetleme/atış birimi ile operatör kontrol biriminden oluşan, komuta çubuğu (grip) ile yönlendirilen ve ateş edilebilen, hareketli nesneleri belirleyerek alarm veren, seçilen hedefi namluları ile takip eden, tamamı milli olan mekatronik ve yazılım tabanlı aktif bir savunma ve gözetleme sistemi, Bir komuta çubuğu (grip) kullanarak komuta edilen sistem araziyi öğretilmiş rotalarda gözetliyor; örneğin önemli arazi arızalarında istenilen bölgeleri yakın planda büyüterek izliyor. Görüntü işleme yazılımı sayesinde arazideki her türlü hareketi algılıyor. Hareketi hedef olarak tanımlandığında otomatik konumda ise takip durumuna geçiyor. Tüm bu tespitlerde anında alarm vererek birliğini uyarıyor. Hedefin menzilini ölçüyor. Gerektiğinde operatör tarafından komuta çubuğundaki tetik kullanılarak ateş açılıyor. Atış esnasında harcadığı mermileri sayarak mühimmat kutusunda kalan miktarı anında operatöre bildiriyor. Otomatik nişangah düzeltmesi ve meteorolojik ölçüm istasyonu gibi opsiyonel özellikleri de var.''

NÖBETÇİ ROBOT ASKER İLE İLGİLİ YORUMUM
Silah sistemi gayet güzel. Silahın yeteneklerini geliştirmek için, elektronik sistemlerinin menzilini artırmak ve taşıdığı silah sistemlerinin biraz daha uzun menzilli ve ağır silahlar yapmak yeterli. Önemli olan bir diğer husus ise artık termal kameralerın yavaş yavaş demode sistemler haline gelmesi. Kızılötesi görüntüleyici sistemler gibi çeşitli sistemlerin Termal kameraların yerini aldığı günümüz teknolojisinde mutlaka değişik algılayıcılı sistemler geliştirmek zorunda yerli firmalar. Bu konuda en hassa firma ise ASELSAN. Malesef bir kaç kamuflajlı elbise giyerek termal kameralardan rahat bir şekilde kurtulmak, termal kameralara yakalanmamak çok basit bir hal aldı. Şunu net idrak etmeliyiz. Silah yanlızca barutla yapılan, çekirdekli sistemler değildir. Bilinen patlayıcı hammadde türleri çok fazlalaştı. Artık ABD Avrupa gibi ülkeler nerdeyse baruttan uzaklaşmaya başladı. Çeşitli alternatif sistemler geliştiriyolar. Nöbetçi robot askerle ilgili olarakta büyük ve çok güzel bir başarı devamını bekliyorum. Ama dediğim gibi iş makinalı silah sistemleri, patlayıcı türleri ve algılayıcılarının çeşitlendirilmesi zaruri ihtiyaç.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder