TEKNOLOJİ HABERLERİ

TÜBİTAK AKILLI BOMBA GELİŞTİRDİ
TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma Geliştirme Enstitüsü (SAGE), uçaktan atılan bombalara güdüm yeteneği kazandıran Hassas Güdüm Kiti (HGK) geliştirdi.

TÜBİTAK`tan yapılan yazılı açıklamada, ``Ulusal Savunma için Ulusal Ar-Ge`` sloganıyla çalışmalarını yürüten TÜBİTAK SAGE`nin, savunma sanayi alanında önemli projelere imza atmaya devam ettiği belirtildi.


TÜBİTAK SAGE`nin, uçaktan atılan bombalara güdüm yeteneği kazandıran Hassas Güdüm Kiti(HGK) geliştirdiği bildirilen açıklamada, ``HGK, 2000 lb Mk-84 genel maksat bombalarını akıllı bombalara dönüştürüyor. Böylece mevcut bombalar, her tür hava koşulunda, uzak bir mesafeden atıldığında bile, yüksek hassasiyetli vuruş yeteneği kazanıyor. Bu da uçakların tehlikeli bölgeye yaklaşmadan, güvenli bir şekilde görevlerini tamamlamalarını sağlıyor`` denildi.


Açıklamada, SAGE`nin temel görevinin, savunma sistemlerinin temel araştırmasından ve kavramsal tasarımından başlayarak, bu sistemlerin mühendislik ve prototip üretimlerini içeren araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütmek olduğu belirtilerek, projelerin çoğunun ilgili sanayi kuruluşları ile ortak olarak yürütüldüğü ifade edildi.


-``ULUSAL SAVUNMADA HAYATİ ÖNEMİ OLAN ISIL PİLLER DE ÜRETİLDİ``-
Açıklamada, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu ve ulusal savunmada stratejik önem taşıyan ısıl pil teknolojisinin, TÜBİTAK SAGE`de tasarlanıp üretildiği bildirildi.
SAGE Isıl Pil Tasarım Altyapısı`nda tasarlanıp üretilen teknoloji sayesinde bugüne kadar yurt dışından temin edilen ısıl pillerin maliyetinin düşeceği belirtilen açıklamada, ülke savunmasına ilişkin stratejik bilgilerin yurt dışına çıkmasının da önleneceği kaydedildi.

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
``Isıl pillerin yurt dışından satın alınması durumunda, bu pillerin kullanılacağı askeri mühimmat ve silah sistemlerine ilişkin bilgilerin tedarikçilerle paylaşılması gerekiyordu. `Ulusal Savunma İçin Ulusal Ar-Ge` sloganıyla çalışmalarını yürüten TÜBİTAK SAGE`de kurulan Isıl Pil Tasarım Altyapısı`nda, ülkemizin ihtiyacını karşılayacak ölçüde ısıl pil tasarlanıp üretilebilmesi hedefleniyor.
Bu teknoloji ile öncelikli olarak Hassas Güdüm Kiti güç gereksinimini karşılayacak ısıl piller geliştirildi. TÜBİTAK SAGE`de geliştirilen ısıl piller, askeri mühimmatın akım ve voltaj gereksinimlerini, tüm çevresel koşullarda sağlayabiliyor.``

TÜBİTAK SAGE`nin geliştirdiği HGK ve ısıl pil teknolojisi bugün İstanbul Beylikdüzü`nde başlayan İDEF 9. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı`nda da tanıtılıyor.

AA


TÜBİTAK BİLİM MERKEZİ ÇAĞRISINA YANIT KONYA'DAN
Türkiye`de bilim merkezinin kurulması için yapılan çağrıya 6 ilden yanıt gelirken TÜBİTAK, merkezlerden ilki için Konya`da karar kıldı. Proje 30 milyon YTL`ye malolacak.
Türkiye`de bilim merkezi projesi için ilk adım Konya`da atılıyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu`nun (TÜBİTAK) büyükşehir statüsündeki illere bilim merkezi açılması ile ilgili projenin ilkini Konya kazandı. 30 Haziran`da yapılan çağrıya 6 büyük il katılmıştı. Konya`da 15 bin metrekarelik bir bina bu iş için ayrılırken Konya`nın seçilmesinde sürdürülebilirlik ve finansal kaynak sorunlarının çözülmüş olması etkili oldu. TÜBİTAK`ta projenin sonuçlanması ile ilgili toplantıya katılan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, `Bu projenin ülkemizdeki bilimsel düşüncenin gelişmesine önemli katkılar yapacağını düşünüyorum` diye konuştu. TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş, 6 büyükşehrin başvurmuş olmasının çok sevindirici olduğunu belirterek, `6 başvuru beklemiyorduk. Hatta hiç başvuru gelmezse ne yaparız diyorduk` dedi. TÜBİTAK`ın Konya`daki bilim merkezine 12 milyon YTL`lik katkı yapacağın ifade eden Yetiş, projenin toplamda 30 milyon YTL`ye malolacağını kaydetti. Kalan kısmının il özel idaresi ve Konya Sanayi Odası ve sponsorların katkılarıyla sağlanacağını belirtti. Yetiş, her büyükşehre bir adet bilim merkezi kurmak istediklerini söyledi.

TÜBİTAK KATKISI
Konya`nın pilot proje olduğunu dile getiren Yetiş, `Yılda 400 bin ziyaretçi bekliyoruz. Dünyadaki bilim merkezleri, giderlerinin yüzde 40`ını kendileri sağlayabiliyor. Kalanı devlet ya da sponsorlar karşılıyor` dedi.

AA


TÜBİTAKTAN MÜTHİS BULUŞ

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü`nün yerli kaynaklarla ürettiği `FORENSİC XP-4010D` isimli cihaz, her tür belge ve dokümanın sahte olup olmadığını ortaya koyabiliyor.

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü`nün yerli kaynaklarla ürettiği `FORENSİC XP-4010D` isimli cihaz, her tür belge ve dokümanın sahte olup olmadığını ortaya koyabiliyor. Cihaz belgedeki yazıların hangi sırayla yazıldığını, mühür ve imzanın hangi sırayla atıldığına ilişkin bilgi verebiliyor.

TÜBİTAK'IN GELİŞTİRDİĞİ YÖNTEM DÜNYADAKİ EN ETKİN YÖNTEM
TÜBİTAK araştırmacıları, ForensicXP-4010D`de bugüne kadar kullanılan mevcut teknolojilerden çok farklı bir optik teknoloji kullandı. Bu teknik, dünyada bu tip cihazlar arasında ilk kez FORENSİC XP-4010D`de kullanıldı. Cihaz, kullanıcı yorumuna gerek kalmaksızın kesin sonuçlara ulaşılmasını sağlıyor. Kullanılan özel yöntemle mevcut diğer teknolojilerin göremediği detayları da ortaya çıkarıyor. Dünyadaki mevcut cihazlara göre daha güvenilir ve daha hızlı sonuç veren cihaz aralarında Çin, Almanya ve İrlanda`nın da olduğu birçok ülkeye toplam 100 adet satıldı.

AA