TUSAŞ TAI HABERLERİ

TUSAŞ F 35 PROJESİNDE İLK TESLİMATINI TAMAMLADI
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), JSF programı kapsamında geliştirilen F-35 uçağının orta gövdesinde bulunan ve uçaktaki en karmaşık yapısal komponentler olarak bilinen “Air Inlet Duct – Kompozit Hava Giriş Kanalları”nın imalatını başarılı bir şekildi tamamladı.
F-35 uçaklarının “Orta Gövde” imalatını ABD dışında dünyada tek kaynak olarak gerçekleştiren TUSAŞ, üstün teknoloji “Fiber Serme Tezgahları”nı kullanarak tamamını kompozit malzemeden ürettiği ilk “Air Inlet Duct – Kompozit Hava Giriş Kanalı”nı 29 Temmuz tarihinde müşterisi Northrop Grumman’a teslim etti.
Kompozit Hava Giriş Kanalı’nın test ve sertifikasyonlarının tamamlanmasıyla seri üretime başlayacak olan TUSAŞ, kendi üreteceği Orta Gövde’lerin yanı sıra, dünya çapında gerçekleşen rekabet sonucunda ABD’de üretilecek “Orta Gövde”leri de desteklemek üzere 2014 yılına kadar “Air Inlet Duct – Kompozit Hava Giriş Kanalları”nın üretimi için kesin sipariş aldı. Bu paralelde TUSAŞ, ilave talepleri karşılamak üzere kapasitesini artırma çalışmalarına da başladı.

Yine 29 Temmuz’da, F-35 Orta Gövde Üretim ve Kaplama Tesisi’nin de temelinin atıldığı törende bir konuşma yapan TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Air Inlet Duct – Kompozit Hava Giriş Kanalları’nın imalatı ile JSF programında önemli bir aşamanın daha geride bırakıldığını belirtti. Dörtkaşlı, TUSAŞ’ın JSF programında önemli görevler üstlendiğini söylerken en gelişmiş savaş uçağı olarak tanımlanan F-35’te kullanılacak başta “Orta Gövde” olmak üzere yapısal birçok komponentin, dünyada bu teknolojiye sahip sadece iki kaynaktan birisi olan TUSAŞ’ta, 2008 yılından itibaren üretildiğini vurguladı. Dörtkaşlı ayrıca, 2008 ve 2010 yıllarında devreye alınan İleri Kompozit İmalat Tesisleri’nin yanı sıra yapımı devam eden ve dünyadaki benzerleri ile eşdeğer “F-35 Orta Gövde Üretim ve Kaplama Tesisleri”nin de 2011 yılında devreye alınmasıyla program takvimine uygun olarak ivmelerinin artacağını ve bir kaç yıl içinde üretimde maksimum kapasiteye çıkacaklarının da altını çizdi.
 
Kaynak: MSI Dergisi


PARDUS İŞLETİM SİSTEMİNİN SON SÜRÜMÜ PARDUS 2009 ÇIKTI

Pardusun son sürümü yayınlandı. TÜBİTAK tarafından Linux altyapısı kullanılarak geliştirilen ilk milli bilgisayar işletim sistemi olma özelliğile ön plana çıkan ve ücretsiz bir işletim sistemi olan PARDUS son sürümü olan 2009 u yayınladı. Çok kullanışlı bir işletim sistemi olma özelliğiyle bilinen pardusun en büyük dezavantajı kullanıcıların bilinçlendirilmemesi. Yıllardır Windows işletim sistemi kullanan bir kullanıcı hala pardus la Word, Exel, Power Point, PhotoShop, Internet Explorer'ı açabileceğini ve en önemlisi nasıl açıp kullanabileceğini bilmemektedir. Malesef resmi web sitesinde de bu konulardan çok fazla ilgili olan bir sayfası yayınlanmamıştır.

Hala bir çok devlet üniversitesinde Windows, Linux, MacOS gibi işletim sistemlerinin altyapısı verilmekle birlikte hala PARDUS altyapısının Üniversite öğrencilerine ders olarak verilmemesi ayrı bir muammadır. Sloganı "Özgürlük için..." olan işletim sistemimizin tam olarak ne zaman özgürlüğüne kavuşacağını merak etmekteyim.

Programı ücretsiz indirebileceğiniz web adresi http://www.pardus.org.tr/indir/