24 Eylül 2013 Salı

C-130 ERCİYES MODERNİZASYON PROJESİ

ERCİYES C-130 MODERNİZASYON PROJESİ
ERCİYES C-130 MODERNİZASYON PROJESİ

ERCİYES C-130 MODERNİZASYON PROJESİ

TAI tarafından gerçekleştirilen ve Erciyes Projesi olarak adlandırılan C-130 modernizasyonunda testlerin önemli bölümü tamamlandı. Türk mühendislerinin hazırladığı yazılımla görev bilgisayarına sahip olacak C-130'lar bu yıl ekim ayından itibaren Hava Kuvvetleri'ne teslim edilmeye başlanacak.
Halen Ağustos 2012'de başlayan sertifikasyon ve kalifikasyon amaçlı uçuşları süren C-130'ardan 13'ü modernize edilecek. Böylece uçaklar önümüzdeki yıllarda da emniyetle hizmette kalacak. İlk iki uçağın TAI tarafından işlemlerinin tamamlanmasının ardından modenizasyon çalışmaları, Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'nda sürdürülecek. Bu uçakların bakımında uzun yıllardır ciddi bir tecrübeye sahip 2. Hava İkmal Bakım Merkezi, modernizasyonda TAI ile ortak olaraka gelecekte farklı projeler için de çalışacak alt yapıya sahip olacak.
Diğer yandan Türk Hava Kuvvetleri'nin isteği doğrultusunda Suudi Arabistan'dan alınan 6 C-130E uçağının da Erciyes programı içinde modernizasyonu için görüşmeler başladı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından gerçekleştirilecek proje ile modernize edilmiş uçak sayısı böylelikle 19'a çıkacak. Bu 6 uçağın modernizasyonunun TAI tesislerinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

NELER YAPILACAK? 
C-130 modernizasyon projesi ile uçaklar; uluslararası seyrüsefer ihtiyaçlarına (GATM, RVSM, CAT-II) uyumlu, dört MFD ve iki CDU ile modernize edilmiş, yüksek harekat etkinliğine sahip çok amaçlı görev bilgisayarı ve yer görev planlama sistemi ile gece görüş uyumlu gösterge ve aydınlatma sistemleriyle donatılmış olarak teslim edecek.
Program kapsamında iki adet prototip uçak üzerinde yapılacak tasarım, entegrasyon, üretim, yer ve uçuş testleri ile kalifikasyon faaliyetlerini takiben, kalan 11 uçağa takılacak kitlerin üretimi TAI tarafından yapılacak.
Toplam 11 C-130’a sistemin giydirilmesi ise 2. Hava İkmal Bakım Merkezi tarafından Kayseri’de gerçekleşecek. Teslimat sonrası Entegre Lojistik Destek faaliyetleri de TAI tarafından verilecek.

Erciyes programı ile birlikte C-130 nakliye uçağı kullanan pek çok ülkenin de modernizasyon ihtiyacının karşılanmasında önemli bir avantaj elde edilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder