17 Ağustos 2012 Cuma

ASELSAN TARSUS TAKTİK TOPCU YER ÖLÇME SİSTEMİ

ASELSAN TARSUS TAKTİK TOPCU YER ÖLÇME SİSTEMİ
ASELSAN tarafından özgün bir fikir olarak tasarlanan TARSUS, yüksek hareket kabiliyetine ve ölçüm hızına sahip, dinamik muharebe şartlarına uygun yeni nesil topçu yer ölçme (koordinat ve istikamet bulma) sistemidir.

TARSUS topçu taktik yer ölçme sistemi, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait kara birliklerinin tüm muharip ve destek unsurlarının, ateş destek silah ve hedef tespit sistemlerinin, en kısa sürede mevzilenme, hedefin yerini yüksek doğrulukta tespit etme ve ateş altına alma görevlerini yerine getirebilmelerini sağlamak amacıyla geliştirilmiştir.

TARSUS, muharebe sahasında ortak bir koordinat sisteminin oluşturulması, çok hassas konum bilgisi sağlayan yer ölçme kontrol noktalarının tesis edilmesi, sensörler ve sistemler için gerekli konum ve istikamet açılarının belirlenmesi, silah sistemleri veya özel maksatlı görev araçlarının konum ve istikamet açılarının tespiti ve yönlendirilmesi (tevcihi) görevlerini yerine getirmektedir.

Sistemi oluşturan alt birimler, interferometrik fiber optik ataletsel navigasyon sistemi, mesafe ölçme kabiliyetli entegre sayısal teodolit, hassas ayar plakası, konumlama kolu, GPS anteni, odometre arayüz birimi, yer ölçme algoritmalarının çalıştığı kontrol görüntüleme haberleşme ünitesi (KGHÜ), lazer çekül ve ölçüm aksesuarlarından oluşmaktadır.

Sistem sayısal haberleşme kabiliyeti sağlayan frekans atlamalı telsizler ve sayısal harita desteği ile gerçek zamanlı veri haberleşmesi yapabilme ve taktik resim oluşturma / alma kabiliyetine sahiptir.

Tasarım konsepti itibariyle dünyadaki ilk fiber optik dönüölçerli entegre kompakt yer ölçme ve istikamet aktarma sistemi olan TARSUS’un tüm konsept tasarım ve geliştirme çalışmaları ASELSAN tarafından ülkemizde gerçekleştirilmiştir. Halen dünyadaki belli başlı orduların envanterine girmiş eşdeğer kabiliyette sistem bulunmamaktadır.

TARSUS, sahip olduğu fiber optik ataletsel navigasyon sistemi sayesinde bulunduğu noktanın koordinatlarını çok hassas bir şekilde bulabilmektedir.

Sisteme entegre edilen mesafe ölçme kabiliyetli sayısal teodolitten gelen iki eksendeki açılar ve mesafe ile ataletsel navigasyon sisteminden gelen konum ve açı bilgilerinin işlenmesi neticesinde nişan alınan noktanın koordinatları ve bakılan hattın istikamet açısı otomatik olarak hesaplanarak kullanıcıya gösterilmektedir.

Teodolit ve ataletsel navigasyon sisteminin monte edildiği konumlama kolu ve lazer çekül sistemi, konumu bilinen veya ölçüm yapılacak noktanın üzerine çok hassas olarak yerleşmeyi sağlamaktadır.

Sistemdeki sayısal harita destekli kontrol görüntüleme haberleşme ünitesi, ASELSAN tarafından geliştirilen tüm yer ölçme yazılımlarını içermektedir. Odometre ve GPS desteğine de sahip olan ataletsel navigasyon teknolojisi sayesinde sistem, GPS’in karıştırıldığı elektronik harp ortamı da dahil her koşulda kesintisiz ve hassas konum/ istikamet bulmayı sağlamaktadır.

TARSUS, değişik tipteki araçlara monte edilebilmekte, gerektiğinde araçtan bağımsız olarak üçayak üzerinde de görev yapabilmektedir.

Operasyonel Özellikler
Fiber-Optik Dönüölçerli ataletsel navigasyon sistemi (ANS) ile yüksek hassasiyette sürekli pozisyon ve yönelim tespiti

Bulunduğunuz ve baktığınız noktaya ait enlem, boylam, yükseklik ve İA bilgisi
“Nişan al ve ölç” kabiliyeti ile hızlı, kolay yer ölçmesi
Top ve radar tevcihi
Sayısal harita desteği
Navigasyon ve yer ölçme amacıyla kullanım
Gerçek zamanlı sayısal haberleşme
Yüksek güvenilirlik.
Taktik tekerlekli araçta veya üçayak üzerinde kullanılabilme
Kapsamlı yer ölçme algoritmaları (ANS ile yer ölçme, astronomik gözetleme, geriden/ileriden kestirme vb.)
Kullanıcıyı yönlendiren arayüz
Teknik özellikler
Yer ölçme hızı
Konum bulma süresi: anında
Konum ve istikamet açısı : < 1 dk. (aracı durdur, hedefe nişan al, kaydet)
İlk başlatma süresi:
30 saniye (Kayıtlı kuzey modu)
15 dakika (Durağan yönelim)
GPS destekli hareketli yönelim kabiliyeti
Mesafe ölçme menzili: 5000 metre
Dürbün büyütmesi: x30
Mesafe ölçme doğruluğu: < 1 cm

TARSUS AİLESİ
TARSUS sistem ailesi kullanıcının taktik ihtiyaçlarına göre şekillendirilebilmektedir. Sistemin araca monteli halde ya da üçayak üzerinde kullanılabilen TARSUS, E-TARSUS ve M-TARSUS olmak üzere üç modeli bulunmaktadır.

M-TARSUS
TARSUS sisteminin üçayak üzerinde çalışan versiyonudur. Kara veya hava aracında ya da sırt çantasında çalışır vaziyette taşınabilen, pilli sistemdir. İki set batarya ile 7 saate kadar kesintisiz ve bağımsız görev icra edebilir. Uçarbirlik harekâtında ya da aracın gidemeyeceği mevzilerde yer ölçme çalışması yapabilir. Teodolit, ataletsel navigasyon sistemi, kontrol görüntüleme haberleşme ünitesi, pil ve üçayaktan oluşur.

E-TARSUS
Mesafe ölçerli dürbün, el bilgisayarı ve ANS’den oluşan, kompakt yapıya sahip, kara veya hava aracında ya da sırt çantasında çalışır vaziyette taşınabilen, üçayak üzerinde ölçüm yapan, pilli sistemdir.

İki set batarya ile 7 saate kadar kesintisiz ve bağımsız görev icra edebilir. Uçarbirlik harekâtında ya da aracın gidemeyeceği mevzilerde yer ölçme çalışması yapabilir.

Ataletsel navigasyon sistemi, yan yükseliş mekanizması, yer ölçme algoritmalarını barındıran küçük boyutlu el bilgisayarı ve 30 büyütmeli mesafe ölçerli dürbüne sahiptir.

Kaynak : Aselsan

TAKTİK TOPÇU YER ÖLÇME SİSTEMİ
ASELSAN TAKTİK TOPÇU YER ÖLÇME SİSTEMİ
ASELSAN TARSUS TAKTİK TOPÇU YER ÖLÇME SİSTEMİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder