27 Kasım 2011 Pazar

KIYI RADARI PROJESİ - TÜBİTAK KIYI RADARI

KIYI RADARI PROJESİ - TÜBİTAK KIYI RADARI
TÜBİTAK'tan yeni nesil kıyı radarı projesi. Yeni radar yaygınlaştırıldığında hem deniz üzerindeki maddeleri belirleyerek insan kaçakçılığı, kaçak balıkçılık gibi suçların engellenmesinde hem de akıntı belirleme özelliği sayesinde petrol sızıntısı gibi durumlarda yayılımı belirlemekte kullanılabilecek.


TÜBİTAK'ın uzun süredir üzerinde çalıştığı kıyı radarı projesinde önümüzdeki yıl pilot uygulamaya geçilecek. TÜBİTAK Başuzman Araştırmacısı ve Proje Yöneticisi Dr. Yıldırım Bahadırlar radar hakkında şöyle bilgi verdi.



KIYI RADARI İLE 200 KM'DEN FAZLA  ALAN GÖZETLENEBİLECEK
Radar, deniz yüzeyinde ufuk ötesine kadar gözetim yapabiliyor. Gözlem mesafesi ise 200 kilometreye varıyor. Türkiye'de şu an ufuk ötesini gözleyen bir radar yok. Denizlerde münhasır ekonomik bölgenin ileri gözleminin yapılması da bu radar sayesinde mümkün olacak.


TÜBİTAK KIYI RADARI İLE KAÇAKÇILIK DA MERCEK ALTINDA

Bu radarlar deniz yüzeyindeki cisimlerin tespiti özelliği sayesinde kaçak balıkçılığın ve insan kaçakçılığının önlenmesinde, akıntıları belirleme özelliği sayesinde örneğin deniz kirliliğinde denize dökülen petrol tabakalarının incelenmesinde ve tespitinde kullanılabilir.



KIYI RADALARI TÜM DENİZLERİMİZDE AKTİK KULLANILACAK
İlk prototipimizi Karadeniz'de konuşlandıracağız. Prototip başarılı olduğu takdirde dört denizimize yaygınlaştırılacak. 34 aylık deneme aşaması önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde Karadeniz'de başlayacak.

KIYI RADARI TSUNAMİ GİBİ DOĞAL OLAYLARIDA TESPİT EDECEK
Geliştirilen kıyı radarı sistemi açık denizlerde menziline girdiği anda Tsunami'yi de belirleyebilecek özelliklere sahip. Fakat bizim gibi kapalı denizi olan ülkeler için kapalı deniz çalışması dünya üzerinde henüz yapılmadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder