14 Kasım 2011 Pazartesi

ABD PREDATÖRLERİ SÜPER COBRA HELİKOPTERLERİ

ABD İNSANSIZ PREDATÖRLERİ - SÜPER COBRA HELİKOPTERLERİ
Bugün haber sitelerinde muhtemelen sizlerinde gördüğü ABD Predatör insansız silahlı ihaları ve super cobra helikopterlerini Türkiye'ye yolluyormuş. Hatta predatör ihalar incirlik üssüne konuşlanmış. Memnuniyet verici. Ama memnuniyet verici olduğu kadar da insanın gururunu incitici bir olay. Nedenlerini hepimiz biliyoruz. Olayın başka bir boyutuAbd den alınan Predator iha'ların ise İsrailden alınan Heronlar dan bir farkının olmaması. Nedenmi farkı yok diyecekseniz? Türkiye'ye verilen Predatorlerin silahsız olması ve sadece istihbarat amaçlı kullanılacak olması.

Peki bu silahsız predator iha ları neden silahlı olmalarına rağmen Türkiye'ye silahsız verildi? Bunun altında yatan gerçek nedir? Beni ilgilendiren ve değinmem gereken konu bu. Neden biliyormusunuz. Sizce Predatorlerin silahsız olmasının sebebi ABD kelek attı veya öyle istedi diyemi? Hayır kesinlikle değil. Sorun tamamen ABD ye olan güvensizlikle alakalı. Güvensizlikle çünkü daha düne kadar abuk subuk bi mazeret vardı. Bilmem hatırlayanınız olurmu? Predatorlerin yazılımsal sistemlerinde sorun olduğu ve en kısa sürede giderilerek Türkiye'ye gönderilecek olması. Bu yüzden Türkiye bu predator denilen insansız ve silahlı iha ları silahsız istedi. Neticede  bölgede kontrolden çıktı deyip sivil Kürtlerin üzerine bu predatorler bomba yağdırsa bunun altından Türkiye kalkamaz. Maliyet olarak ta ölen masum insanlara ödenecek tazminat hakları tahmin edersiniz olayın boyutuna bağlı en az bir okadar daha predator alır.

Sebebi tamamen bununla alakalı.

ABD DEN ALINAN SUPER COBRA TAARRUZ HELİKOPTERLERİ
ABD den alınan Super Cobra taarruz helikopterlerine gelince bu kadar geçikmesindeki sebep tamamen olayın pazarlık boyutu ile alakalı. Malum Türkiye taarruz helikopteri denilince ortak üretim yolu olarak İtalyan Agusta şirketini seçti ve A-129 modelini kendine has modifiye ederek ortak üretim yoluna gitti. Peki Super Cobra Taarruz helikopterlerinin T-129 tarruz helikopterleri ile ne alakası var. Hemen izah edeyim başta da dedim ya. Olay tamamen pazarlık boyutu ile alakalı. Neticede sadece taarruz helikopteri boyutu yok bunun. Birde hafif nakliye helikopteri boyutu var. Bu ihaleye de ABD S70 Black Hawk, İtalya ise Mangusta TUHP-149 hafif nakliye helikopterleri ile birlikte katılmıştı. Bu ihale bedelide 4 milyar dolar gibi bir rakama tekabül edecek ve neticede bu ortaklık ABD yi fazlası ile rahatsız etti. En azından nakliye halikopterlerini kurtarmanın peşinde. Ortak üretim ve geliştirme gibi gündemleride masaya koymuşlardı bu ihaleyi vermemek için. İleride demedi demeyin. Türkiye nakliye helikopteri olarak S-70 Black Hawk (Kara şahin) helikopterini seçerse şaşırmayın. Hatta yüzde yüz ihtimalle S-70 Black Hawk helikopteri ihaleyi kazanan firma olacak.  Memnun değilmisin derseniz birisi ortak üretim derken diğeri tamamının teknoloji ve lisansından bahsediyor. Mevzu bahis konusuda burası. Napsın Türkiye S70 Black Hawk ortak üretimini. Kendi adını ve serisini veremedikten sonra S70 Black Hawk helikopterinin hiçbir önemi yok benim nezdimde...

Kalın sağlıcakla...


İTALYAN MANGUSTA TUHP-149 HELİKOPTERİ


S70 BLACK HAWK - KARA ŞAHİN HELİKOPTERİ


SİLAHLI PREDATÖR İHA

PREDATÖR İHA - SİLAHSIZ VERSİYONU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder