3 Ağustos 2010 Salı

TÜRK SAVUNMA SANAYİ

Bu blogda Türk Savunma Sanayi ürünleri hakkında bilgiler vermeye çalışacam. Blogdaki her konularda eleştri, öneri ve bilgilerinizi bekliyorum. Mümkün olduğu kadar yerli savunma sanayi şirketlerinden bahsetmeye çalışacam. Türk Savunma Sanayi şirketlerinden aşağıda kısaca bahsedilmiştir.


ASELSAN; Özellikle 1974 Kıbrıs Barış Harekatında uygulanan ambargo sonucunda yerli şirketlerin önemi daha da artmıştır. Bu doğrultuda Türk Silahlı Kuvvetlerinin her türlü hava, kara, deniz, uzay, harp, haberleşme, mikrodalga, elektro-optik, güdüm, bilgisayar,bilişim, yazılım, kriptoloji ve güvenlik konularında faaliyet göstermek için 1975 yılında Aselsan kurulmuştur.

MİKES; 1987 yılında kurulmuştur. Kendini Koruma Elektronik Harp Sistemleri, Radar İkaz Alıcısı ve Elektronik Karşı Tedbir Sistemleri, Chaff/Flare Atma Sistemleri, Hava ve Deniz Platformları için Elektronik Destek Tedbirleri Sistemleri, Hava ve Deniz Elektronik Karşı Tedbir Sistemleri, Elektronik Taaruz (Destek Karıştırma) Sistemleri, Aviyonik Sistem/Altsistem Çözümleri, Yazılım Çözümleri, Test/Destek Sistemleri, alanında faliyetlerini sürdürmekte ve geliştirmektedir. %97'lik bir kısmı Aselsan'a ait olmakla birlikte şirket, Aselsan kadar başarılı değildir.


HAVELSAN; 1982 yılında, HAVELSAN-AYDIN ismi ile bir Türk - ABD şirketi olarak kurulmuş, 1985 yılında sermayesinin %98'i Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı'na bağlı olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. Şirket misyonunu yazılım yoğun sistem alanlarında, askeri ve sivil kamu ile özel sektörün yeteneklerini arttırmak için özgün teknolojiye dayalı yenilikçi, bütünsel sistem çözümlerini, yurt içi ve yurt dışı pazar hedeflerine uygun olarak araştırmak, tasarımlamak, geliştirmek, üretmek, pazarlamasını ve satışını gerçekleştirmek ve lojistik desteğini vermek olarak belirlemiştir.

ROKETSAN; 1988 yılında ulusal füze ve roket programlarında öncü olmak üzere Savunma Sanayii İcra Komitesi kararıyla kurulan ROKETSAN, bugün Türkiye savunma sanayinin teknoloji üreten stratejik merkezlerinden biridir. Amacı Türk Silahlı Kuvvetlerinin Roket ve Füze ihtiyacını karşılamaktır.


FNSS Savunma Sistemleri A.Ş.; Türk Nurol Holding A.Ş. (%51) ve BAE Systems (%49) tarafınca kurulmuş bir ortaklık girişimi olup, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Müttefik Silahlı Kuvvetlerinin kullanımı için paletli ve tekerlekli Zırhlı Muharebe Araç aileleri ile Silah Sistemleri'nin tasarım, üretim ve satışında önder bir kuruluştur.

MKE; 1984 yılında kurulan diğer bir Tük Savunma Sanayi şirketide MKE'dir. Kuruluş amacı TSK'nın ihtiyacı olan her türlü silah, mühimmat ve patlayıcı madde teminini sağlamaktır. Bu günlerde özelleştirmesi konuşulmaktadır. Özelleştirmektense, Aselsan, Mikes, Roketsan, Havelsan, TAI, TEI gibi Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı bünyesinde faliyetlerini sürdürmesi daha isabetli bir karar olacaktır.

TAI; 15 Mayıs 1984 tarihinde kurulan TUSAŞ, bugün Türkiye’de uçak, helikopter, insansız hava araçları (İHA) ve uydu gibi hava-uzay platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, imalatı, entegrasyonu, modernizasyonu ve satış sonrası hizmetleri alanlarında bir teknoloji merkezi konumundadır. En son ANKA İnsansız Casus Uçakla gündeme gelen bir Tük Savunma Sanayi şirketidir.


TEI; 1985 yılında F16 savaş uçakları için jet motorları üretmek amacıyla kurulmuş bir Türk Savunma Sanayi şirketidir. Aynı zamanda Türk Savunma Sanayi şirketlerinin içinde en başarılı üç şirketten biridir. (Aselsan, TAI, TEI).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder