Kocaeli'nin Gebze ilçesinde faaliyet gösteren Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) Gebze yerleşkesi Bilişim Teknolojileri Enstitüsü'nde (BTE) tamamlanmış projeler basına tanıtılıdı. Özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için hazırlanan projelerde geliştirilen yeni ürünlerle pilotların kontrol sistemlerini etkin ve hızlı kullanımı sağlanırken, mayın tesbitinde daha duyarlı olan portatif mayın tespit cihazı ve gümrük kapılarında etkin denetimi sağlayacak sistemler basına tanıtıldı.
Yeni teknolojik sistemlerin özellikle Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın (KKK) ihtiyacı doğrultusunda gerçekleştirildiği belirtilirken, 2001 yılında başlatılan çalışma ile başta savaş helikopterleri olmak üzere askeri hava araçlarının sistemlerinin kumanda edilmesini sağlayan görev bilgisayarları ilk defa milli olarak geliştirildi. "Helikopterde yer alan telsiz, seyrüsefer, gece hedef tesbit-teşhis ve dost düşman tanıma sistemlerini ekranlar üzerinden kontrol edecek Aviyonik Merkezi Kontrol Bilgisyarı, labrotuar ortamında geliştirilmiş ve doğrulanmıştır. Geliştirilen kontrol göstergeleri pilot kabininde kullandığı sistemleri daha hızlı ve etkin kullanmasını sağlıyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı pilotlarının istekleri doğrultusunda geliştirilen bu sistemle haberleşme göstergeleri üzerinden telsizleri kullanarak kara, hava, ve deniz unsurları ile haberleşmeyi sağlıyor. Aynı göstergeler üzerinden dost düşman tanıma cihazını kullanarak helikopterlerin dost hava savunma sistemleri tarafından tanınmasını sağlamakta. Uçuş göstergesi üzerinde helikopterin uçuş durumu ve motor sistemine ait bilgilerde gösterilmekte olağan dışı durumlarda sesli olarak pilota derhal bildirmektedir. Seyrüsefer göstergeleri ile pilotlar helikopterin uçuş bilgilerini görebilmektedir. Hava aracının hareketini harita üzerinden inceleyebilir, acil iniş noktaları, güvenli ya da güvensiz bölgeleri görebilir. Gece görüş sistemi ile olası hedefleri belirleme ve takip etmesi daha kolaylaştırılmıştır. Silah kontrol göstergeleri ile silah sistemleri daha iyi kontrol edilebilir. Bu projeler sonucunda herhangi bir hava aracının görev bilgisayarını milli imkanlarla geliştirecek ve aviyonik sistemleri entegre edecek yetenekleri kazanmış durumdayız" diye konuşan BTE Müdürü Bülent Erencik, projenin tamamlandığını, şu andaki portatiflerin TSK'ya teslim edildiğini, talep edildiği zaman üretim yapılabilineceğini, dünyada 5-6 yerde yapılan bu sistemin şu an en iyi sistem olduğunu ve bir apachi helikopterini çalıştırmak için gereken tüm işlemlerin bu sistemle bir kaç dakikaya düşürüldüğünü söyledi.
TSK için Elde Taşınabilir Mayın Tesbit Sistemleri üzerinde de çalışıldığını söyleyen Erencik, "Milli Savunma Bakanlığı ARGE ve Teknoloji Dairesi tarafından desteklenen KKK'nın istekleri doğrultsunda dual algılaycılı mayın tespit sistemi üzerinde çalışılmaktadır. Proje kapsamında üretilen Elde Taşınabilir Mayın Tesbit Sistemi (ETMTS) metal dedektörü ve GPR algılaycıları bulunmakta olup örüntü tanıma teknikleri ile gömülü cisim teşhisi gerçekleştirilmektedir. Çalışma sonucunda metalik ve nonmetalik mayınları tespit eden ve daha sonra bilgisayarlı örüntü tanıma teknikleri ile cinslerini belirleyen bir laboratuvar prototipi geliştirilmiştir. Bu proje ile birlikte TÜBİTAK MAM ilk defa milyon dolar bütçeli projelerle tanışmış ve bu proje ile birlikte TÜBİTAK MAM'a pek çok projenin kapısı aralanmıştır. Yine bu proje sistematik proje yönetiminin yapılmaya başladığı ilk projelerdendir. Bu sistem ile metal ve plastik içeren tüm mayınlar tesbit edilebilmektedir. Gömülü cisimlerin cinslerinin belirlenmesinden sonra tesbit sonuçları kullanıcıya görsel ve işitsel olarak aktarılmaktadır. Bu proje ile geliştirilen cihaz gerek askeri gerekse sivil amaçlı mayın temizleme işlemlerinde kullamılabilecek. Bunula birlikte toprak altında gömülü bulunan boru, kablo, asfalt kitlesi ve tarihi kalıntıların araştırılmasında bu sistemden faydalanmak mümkün." dedi. Suriye sınırındaki gömülü mayınların bu şekilde daha kolay ortaya çıkarılabileceğini vurgulayan Erincik, "Bu yolla temizlenen topraklar tekrar ülkemizin tarımına kazandıralabilir. Bu topraklarda tekrar tarım faaliyetleri başlatılabilir. Her türlü mayını yakalayan bu sistemin çok geniş bir kullanım alanı mevcut." diye konuştu.
Gümrük Kapıları Güvenlik Sistemleri ile gümrüklerden gecen TIR ve kamyonların takibinin daha kolay olacağını ifade eden Erincik, "Bu sistemle kaçakçılığı önlemiş olacağız. Bu sistem, T.C. Başbakanlık Gümrük Müşteşarlığı'nca, "Gümrük İdaresi Modernizasyonu" adı altında yürütülen yasal eşya, insan ve araç trafiğini elektronik ortamda izleyen bir sistemin tesisi çalışmaları paralelinde, Kara Gümrük Kapıları'nda yasa dışı eşya, araç ve insan trafiğinin izlenmesine olanak sağlayacak güvenlik sistemlerinin kurulmasıdır. GSM Tabanlı haberleşmede GPRS Teknolojisi kullanılarak ATS Mobil Ünite Prototipi ve beş ülke araç plakasını %85 başarım oranında tanıyan Otomatik Plaka Okuma Algoritması geliştirilmiştir. Kontrol Merkezi, CCTV Sistemi, Plaka Okuma Sistemi, Araç İzleme Sistemi, Tümleştirme, WAN güvenliği ve Mobil/Sabit Tarayıcılar. Bu sistem ile gümrükten geçen araclara yerleştirdiğimiz GPRS teknolojisine dayanan bir cihazla araçların güzergahları dışına çıkmasını veya bir noktada fazla duraksamasını engelliyoruz. Gümrükten girip direk yurt dışına çıkacak olan araçlara yerleştirilen bu cihaz sayesinde Türkiye sınırları içersinde herhangi bir bölgede yük indirmesini engelliyoruz. Akaryakıt kaçakçılığı gibi bir çok kaçakçılığın önüne geçebilecğimizi düşünüyoruz. Mersin-İskenderun, Habur arasında akaryakıt nakliyesi yapan tırlarda daha çok kullnılıyor. Ülkeler arası transit geçen tüm araçlar bu yolla kontrol ediliyor. " şeklinde bilgi vardi.
Cihan
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder