14 Ağustos 2010 Cumartesi

TUSAŞ VE C 130 ASKERİ KARGO UÇAĞI MODERNİZASYONU

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'mızın (Hv.K.K.lığı) envanterinde bulunan ve aviyonik modernizasyonu Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’nin (TUSAŞ) tarafından gerçekleştirilecek olan C-130 ulaştırma uçaklarının ilki 26 Aralık 2007 tarihinde konuşlanmış olduğu Kayseri 12nci Hv. Ulaştırma Üs Komutanlığı’ndan uçarak TUSAŞ tesislerine gelmiştir.
Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde alınan karar ve Ocak 2007’de Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile imzalanan sözleşme uyarınca TUSAŞ’ın ana yüklenici olarak görevlendirildiği C-130E/B Aviyonik Modernizasyon (Erciyes) Projesi kapsamında, 13 adet uçağın aviyonik modernizasyonu yapılacaktır.

Erciyes Projesi kapsamında yedi adet C-130E ve altı adet C-130B olmak üzere toplam 13 adet C-130 ulaştırma uçağının modernize edilmesi planlanmaktadır. Toplam 56 ay sürecek olan Erciyes Projesi’nin; TUSAŞ tesislerinde gerçekleştirilecek olan ve ilk iki uçağın modernizasyonunu içeren 30 aylık prototip fazının önemli bir aşaması böylece başlamış bulunmaktadır. Seri fazını içeren diğer 11 uçak ise TUSAŞ sorumluluğunda Hv.K.K.lığı’nın 2nci Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı tesislerinde gerçekleştirilecektir.
2nci Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanlığı ile örnek bir işbirliği ve dayanışma içinde yürütülecek olan proje çerçevesinde uçaklara 17 yeni sistem takılacak, beş mevcut sistem bir üst modele yükseltilecektir. Böylece uçaklar, uluslararası havacılık seyrüsefer kurallarına uyumlu hale getirilerek, uçuş emniyeti artırılacak ve modernize edilen sistemler ile uzun yıllar desteklenebilir hale getirilecektir.

Bu konfigürasyonda ve kapsamda bir aviyonik modernizasyon/entegrasyon projesi TUSAŞ ana yükleniciliğinde tamamen milli olanaklar ile ilk kez uygulanacaktır. Proje çerçevesinde özgün merkezi kontrol bilgisayarı ile bu bilgisayara yüklenecek olan yazılımın geliştirme işlemleri de TUSAŞ tarafından gerçekleştirilecektir.
C-130 aviyonik modernizasyon projesi kapsamında önemli bir faaliyet olan teknik dokümantasyon ve kullanıcı kitapları TUSAŞ tarafından hazırlanarak Hv.K.K.lığına teslim edilecektir. Ayrıca uçakların teslimatından sonra 20 yıl boyunca lojistik destek hizmeti verilecektir.
Proje kapsamında 3 yerli ve 15 yabancı havacılık ekipman üreticisi firma ile imzalanan alt sözleşmeler sonucunda modernize edilecek uçağa ait tüm ekipmanların tedarik süreci başlatılmış bulunmaktadır.
C-130 uçakları dünyanın en çok kullanılan askeri taktik / ulaştırma uçağı olup, Erciyes Projesi ile kazanılan teknolojik bilgi birikimi, C-130 uçağı kullanan diğer ülkelerin modernizasyon ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder